Namnlös sida

Om Cornelis biografi

Läs första kapitlet

Pressröster

Källor

Köp boken!

.

Läs mer om Cornelis

.

Alla mina böcker

.

Pressröster om:

Ett bluesliv : Berättelsen om Cornelis Vreeswijk

"Gustafsons bok om Cornelis Vreeswijks liv och gärning är ett av de bästa artistbiografiska verk jag läst på senare tid. Den är grundligt researchad och har blivit en exposé över en invandrares kamp att bli accepterad, hans genombrott som originell sångare och originell men inte särskilt skicklig gitarrist. […] Gustafsons språk är också något man gärna läser, nästan njuter av, medan han låter läsaren följa Vreeswijk från den holländska hamnstaden Ijmuiden till Ekerö i Sverige och vidare på ständiga turnéer till estrader och krogar".
Kjell E. Genberg, Dast Magazine (www.dast.nu) 2010-03-07

”Klas Gustafson har pratat med släkt, vänner, kollegor, fruar och flickvänner och använder sig av oräkneliga gamla intervjuer med Cornelis själv. Han berättar historien från början, lägger märke till detaljerna, gömmer inte undan det mörka, tar sig sin tid och pusslar omsorgsfullt ihop det mönster som är Cornelis Vreeswijks ’bluesliv’. Det är ett ganska fantastiskt journa­listiskt arbete, ett porträtt som skickligt blottlägger glappet mellan den Cornelis var och den han ville vara.”
Patrik Svensson, Sydsvenskan 2006-08-19

”Livet och konstnärskapet speglas med berättelser från vänner och kritiker, genom Vreeswijks egna tidskommentarer, hans poesi och musik. […] Klas Gustafson har gjort imponerande efterforskningar och flyttar sig obehindrat som beundrare, berättare och observatör till den tidens sociala och kulturella rörelser.”
Lars Åbom, Östgöra Correspondenten 2006-08-21

”Researchen är imponerande. Ur drygt 60 egna intervjuer och mängder av tidningscitat plockar Klas Gustafson fram en kronologisk levnadsteckning som kryddas med korta analy­ser. Cornelis själv kommer till tals i gamla uttalanden, snyggt invävda låttexter och på en medföljande skiva med fem låtar i udda, outgivna versioner.”
Martin Erlandsson, Hallands Nyheter 2006-08-22

”Klas Gustafsson berättar medkännande, men med en osentimental distans som känns befriande. Han har intervjuat många som levt i Cornelis närhet och förmedlar bilden av en komplicerad och undflyende människa, svår att komma in på livet men också lätt att charmeras av i ljusa stunder. Tiden har gått, glasen som föll efter festen har rests. […] Till syvende och sist är det Cornelis Vreeswijks livsverk som musiker och diktare, som är det verkliga och mest framträdande navet i Klas Gustafsons grundliga och väldokumenterade hommage. Det är uppenbart att Cornelis närde en dröm att bli en erkänd poet. Rollen som narr, burdus trubadur och en skivbranschens guldkalv tycks understundom ha retat gallfeber på honom.”
Jörgen Andersson, Helsingborgs Dagblad 2006-08-24

”Boken er svært lettlest og Gustafsson har et drivende godt språk. Dermed blir man sugd inn i bokens fortellinger og flere stunder er det slettes ikke lett å legge boken fra seg.”
Torvild Sveen, Oppland Arbeiderblad (Norge) 2007-10-17

”Boken er holdt i en nøkternt fortellende stil. Teksten er konsekvent i presens. Det gjør den lettlest og levende. Boken danner et troverdig bilde av en splittet personlighet, uten at bio­grafen dømmer noen. Historien som biografien til Klas Gustafson forteller, fyller ut bildet av en motsetningsfull kunstner som til fulle har levd et bluesliv. Den fortrenger bildet av den joviale kosebamsen, men den rokker ikke ved Vreeswijks posisjon som trubadur og nasjonal­skald.”
Tor Marcussen, Aftenposten (Norge) 2007-10-07