Namnlös sida

Om Göstas biografi

Läs första kapitlet

Pressröster.

Läs mer om Gösta

.

Alla mina böcker

.

Pressröster om boken

Gösta Ekman : Farbrorn som inte vill va’ stor

”Det är en förbluffande rik och levande bok, helt igenom intresseväckande och med stor närhet till huvudpersonen utan minsta inslag av klåfingrig nyfikenhet. […] Som helhet är det en ömsint hyllning till en av de verkligt stora kulturarbetarna i vår tid."
Ingvar Engvén, BTJ-häftet 2010:18

"Risken med biografier är att de kan bli långrandiga berättelser späckade med fakta. Klas Gustafson har lyckats med den absoluta motsatsen. Det här är en bok fylld av liv och tankar om livet. Det är bara att läsa, tacka och ta emot. Lysande, Sick … Klas!”
Christina Flodman, Nerikes Allehanda 2010-09-15

”Den flitige levnadstecknaren Klas Gustafson har denna gång kunnat bygga på intervjuer med sin huvudperson, en tacknämlig, välformulerad källa. Skildringen vilar tungt på hans ord – och många andras. Väl valda situationsbilder ger livfull, journalistisk konkretion. Mångfalden av perspektiv är stor, men boken präglas av närhet. Den är en pärla till biografi, alltigenom högintressant läsning.”
Sven Bjerstedt, Kristianstadsbladet 2010-09-14

”När jag läser den här boken är det ett ord som tränger sig på – doktorsavhandling! Klas Gustafson skulle kunna doktorera på Gösta Ekman. Och inte nog med det, han har ju skrivit lika detaljrika böcker om Beppe Wolgers, Cornelis, Tage Danielsson och Monica Zetterlund! Hur bär han sig åt? Han jobbar, forskar och intervjuar. Lägger ner en jäkla massa jobb på varje bok. Det kan man bara vara glad för. Att han dessutom skriver roligt och flyhänt gör honom än mer läsvärd."
Sven Wernström, Folkbladet Östgöten 2010-09-25

Även den som trodde sig veta allt om Gösta Ekman får en rikare bild i denna generösa biografi, skriven med bistånd av citerade arbetskamrater, vänner och tidningsklipp.”
Leif Zern, Dagens Nyheter 2010-09-14

”Liksom Gustafsons övriga biografer över svenska artistlegender (senast Monica Zetterlund) är berättelsen skriven med en utsökt och medryckande lätthet, utan att för den skull göra avkall på djup och nyanser. Det är både ett engagerande skådespelarporträtt och en inkännande människoteckning, som samtidigt formar sig till en rikt myllrande krönika över flera decenniers svenskt kultur- och underhållningsliv. Söker du en plan för att stå ut i höstmörkret? Den här boken är vattentät.”
Christian Dahlgren, Borås Tidning 2010-09-14

”’Farbrorn som inte vill va’ stor’ blir, liksom Klas Gustafsons tidigare böcker i genren, ett monument över en produktiv och folkkär personlighet. Författarens förhållningssätt är välvilja, gränsande till hyllning. Det saknas för den skull inte brännpunkter. Gösta Ekman framstår som en sammansatt, komplicerad och – inte minst – komplicerande människa. Gustafson är noggrann och allt finns med, även kriserna och stunderna av tvivel.”
Jörgen Andersson, Helsingborgs Dagblad 2010-09-14

”Klas Gustafsons biografi berättar den komplexa och imponerande historien om den allt större lill-Gösta. Männens lekkamrat, kvinnornas älskling, folkets komiker, vänsterns vän, barnens kompis och slutligen (tack Marie-Louise) queervärldens antiprimadonna. Hans dominans i alla hörn och kanter av den svenska scenen är monumental.”
Gunilla Brodrej, Expressen 2010-09-14
Läs hela recensionen.

"Gustafsons biografi är skriven med en lågmäld och intagande respekt, på ett flyhänt och chosefritt språk som inte utestänger någon. Här är alla välkomna att möta en stor konstnär bland andra konstnärer och en spännande tid i modern svensk historia."
Stefan Whilde, Tidningen Kulturen 2010-08-24.
Läs hela recensionen.

"Klas Gustafson tecknar ett högst mänskligt porträtt av den store skådespelaren. Han undviker inte svåra frågor och svarta sidor. Resultatet blir en mer sammansatt och ärlig skildring av en människa bortom en framgångsrik yrkeskarriär och idolskap. Gösta Ekman framstår som en högst levande och sammansatt människa som trots sin öppenhjärtighet ändå behåller en stor dos integritet genom hela biografin."
Ulf Lundén, Dala-Demokraten 2010-09-24.

"I Gösta Ekmans och Klas Gustafsons sällskap färdas jag genom 1900-talets svenska teater- och filmhistoria. Vandrar arm i arm med Victor Sjöström i Filmstaden, ryggar inför Ingmar Bergman på Malmö Stadsteater, seglar till Guatemala med Hasse Ekman och Sickan Karlsson, delar en nattmacka i köket med Karl Gerhard – snacka om att ett liv kan sträcka sig långt! Och än är det inte slut, varken boken eller livet. Man kan vara glad för mindre."
Marianne Söderberg, Norrbottens-Kuriren 2010-10-01.

"Gösta Ekman torgför ej sitt hjärtas lust och kval. Klas Gustafson försöker heller inte snoka rätt på dem. Ingen av de många personerna han intervjuar har ett ont ord att säga om Gösta Ekman. Trevligt men lite entonigt, särskilt som Gustafson inte missar något tillfälle att framhålla vilken hedersprick det är han skriver om."
Carsten Palmær, Aftonbladet, 2010-12-05
Läs hela recensionen.

"Skratt och sorg – Klas Gustafson målar upp en fyllig bild av mångsysslaren Gösta Ekman i sin biografi över den folkkäre skådespelaren."
Tomas Strandlund, Västerbottens-Kuriren 2010-12-28