Namnlös sida

Om Göstas biografi

Läs första kapitlet

Pressröster .

Läs mer om Gösta

.

Alla mina böcker

Gösta Ekman : Farbrorn som inte vill va’ stor

Leopard förlag 2010

Gösta Ekman inledde sitt yrkesliv som regiassistent till sin far Hasse Ekman i mitten på femtiotalet. Sedan dess har hans livsvandring påverkats av dem han mött längs vägen, lärt känna och tagit lärdom av. Han var med och skapade filmhistoria när Ingmar Bergman gjorde Smultronstället. Han satt vid köksbordet i Kråkslottet i Saltsjöbaden och delade en flaska rött med revykungen Karl Gerhard. I Svenska Ords stuga i Vitabergsparken sprutade han idéer med Hasse & Tage.

En lång karriär har gjort Gösta Ekman till en av Sveriges mest älskade skådespelare, pappa till odödliga figurer som den snubblande mahatman, Papphammar och Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson. Ändå var skådespelaryrket inte självskrivet för den unge Gösta: det hade varit betydligt enklare att inte följa den bana som gjort hans far och farfar berömda. Han är en god tecknare och en hygglig pianist, han kunde ha blivit bildkonstnär eller musiker. Eller författare.

Med tanke på Gösta Ekmans position i svenskt kulturliv är det hög tid att han äntligen tillägnas en egen bok. Farbrorn som inte vill va’ stor bygger på omfattande samtal med Gösta Ekman, dokument från hans privata arkiv och intervjuer med hans vänner och kolleger.

Klas Gustafson

Gösta Ekman : Farbrorn som inte vill va’ stor

Omslagsfoto: Eva Lindblad

Formgivare: Niklas Lindblad

ISBN: 9173432628 (inbunden)

Leopard Förlag, 2010

Svenska, 372 sid.

Klas Gustafson

Gösta Ekman : Farbrorn som inte vill va’ stor

Omslagsfoto: Eva Lindblad

Formgivare: Niklas Lindblad

Uppläsare: Erik Johansson

ISBN: 9170365644 (CD-bok)

Storyside, 2010

Svenska, 9 CD.