Namnlös sida

Om Monicas biografi

Läs första kapitlet

Pressröster

Källor.

Läs mer om Monica

.

Alla mina böcker

.

.

Pressröster om boken

Enkel, vacker, öm : Boken om Monica Zetterlund

”Det finns bara en Monica Zetterlund, och Klas Gustafson har skrivit den definitiva boken om henne.”
Lars Westin, Orkesterjournalen 2009:6

”Det här är en bok som faktiskt är fullödig och inte insmickrande, men ändå vädigt varm. Det är en riktig bedrift, tycker jag. En riktigt, riktigt, riktigt bra konstnärsbiografi.”
Yukiko Duke, Gomorron Sverige 2009-12-22

”Det blir väldigt ytligt, och skvallrigt det hela. Och när man läst ut boken, finns bara ett stort tomrum, där det ekar tyst efter Monica Zetterlund.”
Åke Svidén, Västerbottens Folkblad 2009-11-25

”Klas Gustafsson skildrar kronologiskt livfullt och medryckande Monica Zetterlunds liv både på och utanför artistscenen. Och hans biografiska berättelse baserar sig alltså både på Monicas egna uttalanden och många andras vittnesmål. Resultatet har blivit en ärlig, osminkad skildring av en stor och älskad artist, som gick från klarhet till klarhet, men som också ofta tvivlade på sig själv och sin förmåga, som hade stora problem med både spriten och kärleken, och som då och då kollapsade.”
 LO Rindberg, Länstidningen Östersund 2009-09-30

”Gustafson berättar ymnigt och generöst via ljud, ord och bilder ur arkiv och med andras röster på 350 fascinerande biografisidor. Om skit och guld på den karltokiga och sossesociala arbetarungens väg till jazzens, revyns, filmens och TV:ns offentliga ljuva strålkastarljus och irriterande stjärnstatus.”
Lars Åbom, Corren 2009-09-17

”Klas Gustafson vet att var och en har sin bild av Monica Z. Han är omdömesgill nog att inte pracka på läsaren sin egen. Skildringen är närmast kaleidoskopisk i sin perspektivrikedom: familj, vänner, kolleger bidrar. De många egna intervjuerna kompletteras med en flod av material från tiden, främst ur kvälls- och veckopress. […] Trots det enorma researcharbetet är framställningssättet avväpnande lätt. Bildspråket är precist, analyserna rappa. Boktiteln, Beppes inledningsord till Monicas vals, är tre säkra penseldrag till hennes eget porträtt, men den är minsann också en träffande beskrivning av Gustafsons briljanta biografi: enkel, vacker, öm.”
Sven Bjerstedt, Kristianstadsbladet 2009-09-17