Namnlös sida

Om Monicas biografi

Läs första kapitlet

Pressröster

Källor

Läs mer om Monica

.

Alla mina böcker

.

Enkel, vacker, öm : Boken om Monica Zetterlund

Leopard förlag 2009

Det finns bara en Monica Zetterlund

Monica Zetterlund bad Beppe Wolgers skriva svensk text till en melodi av pianisten Bill Evans. Det blev Monicas vals och inledningsorden var ett snabbporträtt av henne själv: ”Enkel, vacker, öm”.

Enkel var hon i betydelsen jordnära och chosefri, präglad av sin bakgrund: en arbetarunge från en värmländsk bruksort. Vacker var hon, en skönhet av det slag som inte behöver kråma sig för att bli attraktiv. Öm var hon i betydelsen ömsint och medkännande, ömtålig och sårbar. Bakom sorglösheten fanns svärtan.

Jazzmusiken tog henne från Hagfors till världen. Innan hon fyllt 25 hade Monica Zetter­lund sjungit på estrader i Europa. I USA fick hon miljonpublik i en tevesänd Hollywoodshow. Efter tre måna­der med champagnedrinkar och nattklubbsframträdanden landade hon i Sverige och sjöng redan samma kväll vid en skraltig dansbana i Krylbo.

Monica Zetterlund hade en genuin kärlek till svenska landsvägar och folkparker och publiken som var hennes. Den kärlek hon fick tillbaka gjorde henne ödmjuk, men hade hon gjort sig förtjänt av den?

– Jag är tacksam för att jag är älskad av många, men jag vet ju att jag har mina fel och brister. Jag vet dom som är mycket bättre, men det är klart, det finns bara en Monica Zetter­lund.

Hon sjöng Sakta vi gå genom stan, var revyprimadonna hos Svenska Ord, blev folkkär som piga i teves Söderkåkar och Ulrika i filmerna om utvandrarna. Hon drog en spader i turné­bussen och tog ett järn med grabbarna, ut­manade moraliska tabun och satte färg på sin omgivning. Själv sa hon:

– Det var inget hälsosamt liv och det gick åt helvete ibland. Med allt.

Våren 2005 avslutades Monica Zetterlunds liv tragiskt i en lägenhetsbrand.

Enkel, vacker, öm är den första heltäckande levnadsskildringen av Monica Zetterlund. Boken bygger på det rika verk hon lämnade efter sig, pressklipp från en femtioårig karriär och samtal med dem som stod henne nära – familj, vänner och kolleger. För första gången berättar Monica Zetterlunds dotter Eva-Lena om sitt förhållande till mamman.

Klas Gustafson
Enkel, vacker, öm : Boken om Monica Zetterlund
Formgivare: Calle Skoglund
ISBN 9173432059 (inbunden)
Leopard Förlag, 2009
Svenska, 352 sid.
Klas Gustafson
Enkel, vacker, öm : Boken om Monica Zetterlund
Formgivare: Calle Skoglund
ISBN 91-7343-301-2 (kartonnage)
Leopard Förlag, 2010
Svenska, 312 sid.