Klas Gustafson

Författare & journalist

Ett bluesliv – Berättelsen om Cornelis Vreeswijk

Cornelis Vreeswijk är fortfarande en i högsta grad levande diktare: hans visor sjungs, skivinspelningarna ges ut på nytt och han erövrar ständigt nya lyssnare bland de unga. Hans patos och personliga röst skär genom tiden.

Cornelis var holländaren som berikade svenskt kulturliv, förnyade vissången och av bara farten gav Bellman och Taube en ny vår.

Cornelis Vreeswijk var en färgstark person med ett lika färgstarkt liv. Han växte upp i Holland under andra världskrigets nazistiska ockupation, efter krigsslutet kom han med sin familj till Sverige. Också fortsättningsvis skulle hans liv präglas av uppbrott, från bostäder, vänner och kärleksrelationer, i en ständig turné. Han kallade det ett bluesliv. 1987 tog det slut, bara några månader efter sin 50-årsdag dog Cornelis Vreeswijk.

Journalisten Klas Gustafson har följt Cornelis på den resa som förde honom från den holländska hamnstaden IJmuiden till den svenska folksjälen. Samtal med hans familj, ungdomskamrater, vänner och artistkolleger och inte minst Cornelis egna visor, dikter, noveller och personliga brev ligger till grund för ”Ett bluesliv”, den första uttömmande biografin om Cornelis Vreeswijk.

Recensioner

Ett journalistiskt storverk.
Jan Lindström, Expressen

Gustafsons bok gör vad en bra konstnärsbiografi bör åstadkomma: den fördjupar bilden av människan och lockar läsaren tillbaka till dennes verk.
Johan Svedjedal, Dagens Nyheter

Klas Gustafson har gått noggrant tillväga. Han har intervjuat alla som finns kvar; fruarna, vännerna, fienderna och producenterna. Kritiskt granskat varenda pressklipp i en bok som ryker av cred.
Ulrika Knutson, Sveriges Radio

Ett mycket välkommet pionjärverk.
Lars Lönnroth, Svenska Dagbladet

Det är ett ganska fantastiskt journa­listiskt arbete, ett porträtt som skickligt blottlägger glappet mellan den Cornelis var och den han ville vara.
Patrik Svensson, Sydsvenskan

Boken er svært lettlest og Gustafsson har et drivende godt språk. Dermed blir man sugd inn i bokens fortellinger og flere stunder er det slettes ikke lett å legge boken fra seg.
Torvild Sveen, Oppland Arbeiderblad (Norge)

Boken danner et troverdig bilde av en splittet personlighet, uten at bio­grafen dømmer noen. Historien som biografien til Klas Gustafson forteller, fyller ut bildet av en motsetningsfull kunstner som til fulle har levd et bluesliv.
Tor Marcussen, Aftenposten (Norge)

Vill du läsa boken?

Både den första, inbundna upplagan av Cornelis Vreeswijks biografi (med cd) och pocketupplagan är slutsålda. Låna dem på biblioteket eller sök dem i antikvariat.

Klas Gustafson: Ett bluesliv – berättelsen om Cornelis Vreeswijk

Inbunden:
Formgivare: John Eyre
ISBN 91-7343-076-5 (inbunden)
Leopard Förlag, 2006
413 sid + 1 CD

Pocket:
ISBN 978-91-7343-199-6
Leopard Förlag, 2007, 2010
407 sid.

Norska utgåvor
Cornelis Vreeswijk : Et bluesliv
Översatt till norska av Vigdis Fretheim
ISBN 978-82-516-2414-5 (inbunden)
Schibsted, 2007
Norska (bokmål), 455 sid.

Pocket:
ISBN 978-82-516-5553-8
Schibsted, 2010
Norska (bokmål), 458 sid.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2022 Klas Gustafson

Tema av Anders Norén