Klas Gustafson

Författare & journalist

Robert Broberg letar efter sig själv

Robert Broberg letar efter sig själv skildrar en vindlande artistkarriär, som börjar i tonårens skifflemusik och kulminerar i personliga scenföreställningar som får en entusiastisk och kärleksfull publik att gång på gång fylla Globen i Stockholm.

Robert Broberg vann svenska folkets hjärtan med pojkaktig charm, sentimental schlager och tokroliga ordvändningar. Själv vantrivdes han i rollen som den ständigt sprudlande Robban och lämnade offentligheten. En tid av självrannsakan, uppbrott från familjeliv och tvära artistiska kast gav hans humor den svärta som tidigare saknats. Han återvände till svenska scener med reflekterande och drastiska enmansföreställningar. Samtidigt som han byggde en ny och hållfast relation till publiken fortsatte han att leta efter sig själv.

Med hjälp av Robert Brobergs stora sångskatt, privata brev, anteckningar och manuskript, ett rikhaltigt pressmaterial och öppenhjärtiga samtal med människor som levde och arbetade nära honom tecknar Klas Gustafson bilden av en av Sveriges mest älskade och särpräglade scenartister.

Recensioner

Mästerbiografen Gustafson har vid det här laget skildrat så många av de svenska sextio- och sjuttiotalens populärkulturella ikoner att en uppräkning blir tjatig. Jag brukar nöja mig med att säga ’finns vederbörande i min film- eller skivhylla så har Gustafson skrivit biografin’. Även den här gången är han föredömligt noggrann utan att bli kalenderbitaraktigt torrgnetig.”
Kalle Lind, Sydsvenskan

”Klas Gustafson har gjort ett bra jobb med att hitta delarna som var Robert Broberg. Det är ledigt skrivet, när det kommer till verken är blicken kritisk medan den på personen Broberg är nykter och icke-dömande.
Anna Andersson, Aftonbladet

Det är denna mer komplexa bild av den rolige ”Robban” som Klas Gustafson målar upp i ’Robert Broberg letar efter sig själv’. Han har skrivit en fin biografi som gör Broberg levande och intressant.
Morgan Palmqvist, BTJ

Herre min je vilket fullspäckat fantastiskt liv, var min första spontana reaktion när jag läst färdigt boken.
Leif Wilehag, Alba

Klas Gustafson
Robert Broberg letar efter sig själv
Formgivning: Sara R Acedo
ISBN 9789113097640
Norstedts, [2020]
366 sid.

Vill du läsa boken?

Robert Broberg letar efter sig själv finns som e-bok.

Köp den hos Adlibris
Köp den hos Bokus
Köp den hos Bokon

LÄS MER OM ROBERT BROBERG

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Klas Gustafson

Tema av Anders Norén