Klas Gustafson

Författare & journalist

Klas Gustafsons textarkiv

Beppe Wolgers mellan högt och lågt

Dagens Nyheters kulturredaktör Olof Lagercrantz reducerade honom till krumelur. Litteraturkritikern Bengt Holmqvist kallade honom lustigkurre. Författaren Kerstin Ekman hatade honom. Det var inte ostraffat lyrikern Beppe Wolgers lät sin poesi läcka över från de smala diktsamlingarna till den breda populärkulturens schlagertexter, revyer, radio- och teveprogram.
Läs mer


TACKA DYLAN FÖR ”TRASIGA SKOR” (2022)

Bob Dylan, Nils Ferlin och Joan Baez hade alla ett finger med när Cornelis Vreeswijk skrev sin mest älskade sång. Allt började med en misslyckad översättning.
Läs mer


Legenden Lord Buckley (1987)

Bob Dylan har gjort det. Bill Cosby, Frank Sinatra och Lenny Bruce likaså. Alla har de lyssnat på och lärt av den motsägelsefulle man som låtsades var brittisk aristokrat och pratade som den svarta jazzen lät. Mina damer och herrar, den legendariske Lord Buckley!
Läs mer


Farväl till världsmusiken (1998)

Världsmusiken har ritat om vår tidigare så etnocentriska musikkarta och öppnat västerländska öron för tidigare okända stilar. Etiketten var ett marknadsföringsmässigt snilledrag, ett hanterligt begrepp som täckte det mesta. Nu har världsmusiken tappat styrfart och vinglar mellan old school och new age.
Läs mer


Charters resor (1995)

Sam Charters liv är en resa i musiken. New Orleans, Chicago, San Francisco, Stockholm och Bakau är bara några mellanlandningar på rutten.  Han var med om att ge svart musik erkännande i USA. Han anade inte hur bra det skulle gå.
Läs mer


Hemma hos Ravi Shankar (1992)

Han blev den västerländska rockpublikens exotiske älskling. Hemma i Indien anklagades han för att sälja både sig och landets klassiska musik. Nu erkänns sitarspelaren Ravi Shankar som Indiens främste kulturambassadör.
Läs mer


Flugornas herre i flöjtens lustgård (1996)

I en Roslagskyrka om natten sitter Dan Laurin och varvar Trosbekännelsen med fräcka visor. Flugorna har han pli på, det är värre med flygplanen. Med sin blockflöjt får han en trehundraårig holländare att sväva under de medeltida valven.
Läs mer


Femtio år från Gärdet (2020)

Musikrörelsen lärde svenska popmusiker att sjunga på svenska och gjorde gammal folkmusik tidsenlig. Som organisation var den världsunik, men idén att skapa hemvävd populärmusik var typisk för 70-talet. Det är femtio år sedan musikrörelsen föddes på Gärdet i Stockholm.
Läs mer


Samba på mammas gata (1999)

Det är ett ljuvligt oväsen när sambaskolan Estácio i Rio de Janeiro repar inför festivalen, ett rytmiskt raffinerat inferno i två fjärdedels takt, ett hypnotiskt slammer som skingrar alla tankar utom en: dansa!
Läs mer


En kunglig rebell (1989)

Salif Keitas blotta uppenbarelse är osannolik, precis som hans bakgrund och sångkonst. En afrikansk albino av kunglig börd som gör soulmusik med hjälp av europeisk teknologi.
Läs mer


PRODUCED BY JOHN HAMMOND (2007)

Han lanserade Billie Holiday, Benny Goodman och Count Basie, men skivproducenten och talangscouten John Hammonds nyfikenhet stannade inte vid jazzen. Rikemanssonen och medborgarrätts-aktivisten Hammond skrev också skivkontrakt med Aretha Franklin, Bob Dylan, Leonard Cohen och Bruce Springsteen.
Läs mer


EN MÄSSA FÖR POLYRYTMIKEN (1996)

Just när Airbusen är på väg ner och allt det murrigt brungröna under oss börjar materialiseras som savann och dungar av lummig skog, då hör jag Remmy Ongala i flygets afrikanska musikkanal. ”I want to go home”, sjunger han till kacklande gitarrer i en pockande rytm. Små samlingar av enkla hus. Människor som tvättar sig i ett vattendrag. Svedjebrukens eld som ett lysande orangefärgat band genom skogen. ”I need to go back home” och jag landar i Abidjan, på väg hem till den afrikanska musiken.
Läs mer


Happy end för mama africa (1997)

Historien om hennes liv skulle kunna heta ”Näktergalen från gettot” och berättas som en klassisk askungesaga. Kanske får också sagan om Miriam Makeba ett lyckligt slut. Efter mer än 30 år i påtvingad exil har hon återvänt till Sydafrika. Hon har fyllt 65, men har inte tid att tänka på refrängen
Läs mer


EN SPELMANS DUBBELLIV (1998)

En stockholmare i Hälsingeskogen. En spelman på nöjesestraderna. Björn Ståbis dubbelliv har alltid satt myror i huvudet på dem som vill ha var sak på sin plats.
Läs mer


Ny vår för särlingarnas älskling

Det låter som en invasion av jättehumlor. Det ser ut som tandhygienister på kongress, med workshop i konsten att använda tandtråd. Det är mungigefestival i Norge.
Läs mer


Omvälvande musik blir minnenas melodier (1995)

Med sin musik ställde Beatles världen på ända. 30 år senare har denna omvälvande musik förvandlats till minnenas melodier. Den arrangeras för klassisk gitarr och framförs av symfoniorkestrar. Kan Beatles musik leva utan sina upphovsmän och utan den tid den skapades i? Är det bra musik?
Läs mer


Miniatyrernas mästare slår på stort (1995)

Hans musik är ett flöde av klingande skisser och melodiska utkast. Lars Hollmer tycker om det lilla formatet och skyr det pretentiösa. Men efter 25 år som musikalisk modellbyggare känner han sig mogen att komponera ett Verk.
Läs mer


BARDEN FRÅN BAKAU (1992)

Polisen eskorterade honom till Falun. Han berättade historien om Kunta Kinte för författaren Alex Haley. Han är analfabeten som varit universitetslärare i USA. Ingen har spritt mandinkafolkets kultur som Jali Nyama Suso, den enbente vandringsmannen från Gambia.
Läs mer


Ingen enkel sång om frihet (1990)

När Thomas Mapfumo står på scenen i Queens Garden i Harare är han hos sin hemmapublik. Den har kommit hit från bostadsområdena i stadens sydvästra utkanter. Hans sång om korrupta politiker kan den bara alltför väl.
Läs mer


När Bill Evans föll för Monicas vals (2009)

Monica Zetterlunds svenska inspelning av ”Waltz for Debby” fick upphovsmannen Bill Evans att längta till Sverige. Deras gemensamma skiva är en musikalisk kärleksakt.
Läs mer


Genom stan i femtio år (2011)

Alla tiders Stockholmsskildring fyller 50. För de tre huvudaktörerna fick ”Sakta vi gå genom stan” avgörande betydelse.
Läs mer


Ett ärevarv för kassetten (2006)

Den utmålades som ett dödligt hot. I själva verket fick den världens musik att snurra som aldrig förr. Dags att spola tillbaka, förlorar sig i minnen och hyllar den orättvist föraktade ljudkassetten.
Läs mer


En orkester på magen (1998)

Medan skönandarna höll för öronen spreds dragspelet över världen. Det blev industrialismens eget instrument, lika älskat som hatat. Ljudstarkt och lättspelat, bärbart och billigt: en hel orkester som i en liten ask. Varken Hugo Alfvén eller elektroniken har lyckats tysta dragspelet.
Läs mer


Svarta pengar i frukostklubben (2007)

I början av 1960-talet skakades USA:s musikindustri av en mutskandal, känd som ”payola”. Samtidigt avslöjades liknande skumrask i Sverige.
Läs mer


En helt vanlig kille med hammaren beredd under kavajen (2009)

”Vet du varför ingen har kunnat skriva något sensationellt om mig?” frågade Olle Adolphson en reporter. Han gav själv svaret: ”Helt enkelt därför att jag är en helt vanlig kille.”
Läs mer


Balladen om Harry Smith (1997)

Först visste ingen om han verkligen fanns. Sedan ville de flesta glömma honom. Nu gör sig Harry Smith allt oftare påmind.
Läs mer

© 2024 Klas Gustafson

Tema av Anders Norén