Klas Gustafson

Författare & journalist

Textarkiv

Omvälvande musik blir minnenas melodier (1995)

Med sin musik ställde Beatles världen på ända. 30 år senare har denna omvälvande musik förvandlats till minnenas melodier. Den arrangeras för klassisk gitarr och framförs av symfoniorkestrar. Kan Beatles musik leva utan sina upphovsmän och utan den tid den skapades i? Är det bra musik?
Läs mer


Miniatyrernas mästare slår på stort (1995)

Hans musik är ett flöde av klingande skisser och melodiska utkast. Lars Hollmer tycker om det lilla formatet och skyr det pretentiösa. Men efter 25 år som musikalisk modellbyggare känner han sig mogen att komponera ett Verk.
Läs mer


När Bill Evans föll för Monicas vals (2009)

Monica Zetterlunds svenska inspelning av ”Waltz for Debby” fick upphovsmannen Bill Evans att längta till Sverige. Deras gemensamma skiva är en musikalisk kärleksakt.
Läs mer


Genom stan i femtio år (2011)

Alla tiders Stockholmsskildring fyller 50. För de tre huvudaktörerna fick ”Sakta vi gå genom stan” avgörande betydelse.
Läs mer


Ett ärevarv för kassetten (2006)

Den utmålades som ett dödligt hot. I själva verket fick den världens musik att snurra som aldrig förr. Dags att spola tillbaka, förlorar sig i minnen och hyllar den orättvist föraktade ljudkassetten.
Läs mer


En orkester på magen (1998)

Medan skönandarna höll för öronen spreds dragspelet över världen. Det blev industrialismens eget instrument, lika älskat som hatat. Ljudstarkt och lättspelat, bärbart och billigt: en hel orkester som i en liten ask. Varken Hugo Alfvén eller elektroniken har lyckats tysta dragspelet.
Läs mer


Svarta pengar i frukostklubben (2007)

I början av 1960-talet skakades USA:s musikindustri av en mutskandal, känd som ”payola”. Samtidigt avslöjades liknande skumrask i Sverige.
Läs mer


En helt vanlig kille med hammaren beredd under kavajen (2009)

”Vet du varför ingen har kunnat skriva något sensationellt om mig?” frågade Olle Adolphson en reporter. Han gav själv svaret: ”Helt enkelt därför att jag är en helt vanlig kille.”
Läs mer


Balladen om Harry Smith (1997)

Först visste ingen om han verkligen fanns. Sedan ville de flesta glömma honom. Nu gör sig Harry Smith allt oftare påmind.
Läs mer

© 2024 Klas Gustafson

Tema av Anders Norén