Klas Gustafson

Författare & journalist

Bakom Alfons – Gunilla Bergström in på livet

Författaren och bildskaparen Gunilla Bergström har under sin nära femtioåriga karriär hållit sig i bakgrunden: ”Man är väl en ensamvarg, utan att tycka att det är snyftigt.

Hon föddes 1942 i Göteborg och inledde sin yrkesbana som journalist. Debutboken kom 1971 och fyra år senare blev hon författare på heltid. Förutom barnboksklassikern Alfons Åberg har hon skapat rimböcker, vistexter och libretton.

Någon sagotant är hon inte: ”Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor.” Framför allt vill hon berätta om det som finns inuti oss.

I boken Bakom Alfons berättar Gunilla Bergström för första gången om sitt ovanliga och tidvis turbulenta liv.

Recensioner

Samtalsboken med Bergström är mycket mer än en biografi. De många plågsamt vackra summeringarna av allt som är viktigt för människan gör den till en lärobok för vuxna.
Martina Montelius, Expressen

Klas Gustafson kryssar sig fint och lyhört fram genom Bergströms konstnärskap, och den levnadsteckning han presenterar rymmer såväl renaste glädje som djupaste smärta, känslolägen som Bergströms följeslagare och linslus Alfons Åberg utforskat så framgångsrikt i inte mindre än 26 böcker.
Petter Lindgren, Aftonbladet

”Bakom Alfons” saknar bjäfs. Frankt presenterar den en människa som har begripit vardagens värde och synliggör det finstilta bakom ensamhet och sorg.
Inger Dahlman, UNT

Klas Gustafson får Gunilla Bergström att dela med sig av sitt liv. […] Och det är märkbart att det är två författare som samarbetar, inte bara stora livshändelser blir minnesvärda kapitel utan även det anekdotiska.
Martin Hellström, Dagens Nyheter

Klas Gustafson skriver snyggt, respektfullt och lättillgängligt när han i ”Bakom Alfons – Gunilla Bergström in på livet” berättar om hur Gunilla Bergström blev en utav Sveriges mest kända bilderbokskonstnärer. […] Sättet han skriver biografin på, hur han väljer orden, är ofta i tydlig Bergström-anda. Det vill säga sparsamt, rakt på sak och skarpt.
Anna Bjurström, Litteraturmagazinet

Klas Gustafson
Bakom Alfons – Gunilla Bergström in på livet
Formgivning: Carl Åkesson
ISBN 9789113080321 (Inbunden)

Vill du läsa boken?

Bakom Alfons finns som inbunden bok.

Köp den hos Adlibris
Köp den hos Bokus

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Klas Gustafson

Tema av Anders Norén