Klas Gustafson

Författare & journalist

Nyfikna – Vilgot Sjöman och Lena Nyman i den politiska oskuldens tid

Vad känner du för Nyfiken i dag?

”Nån slags stolthet. Den berättar den stora 60-talshistorien, nämligen: Historien om det politiska uppvaknandet. En hel generation ser sig omkring och upptäcker att man lever i en politisk värld; och kastar sig in i den, med våldsam hunger, iver, revoltvilja … och förlorar sin politiska oskuld.”

Var du medveten om det här under inspelningen?

”Nej! Därav vitaliteten: Man är med om när Lena och jag tappar vår politiska oskuld. Det sker mitt framför åskådarens ögon.”

(Vilgot Sjöman intervjuad av Torsten Jungstedt och Lars-Olof Löthwall i filmtidskriften Chaplin, 1974:4.)

Vilgot Sjömans nydanande filmer Jag är nyfiken gul och Jag är nyfiken blå från 1967 och 1968 väckte på sin tid stor uppmärksamhet. På sextiotalet befäste de bilden av Sverige som ett sexuellt frigjort land. I USA och flera andra länder orsakade de oblyga sexscenerna censurstrider och rättsprocesser. Främst av allt är Nyfikenfilmerna tidsdokument från ett Sverige i förändring – politiskt och moraliskt.

Klas Gustafson sätter in Vilgot Sjömans filmer i sitt sammanhang. Han ger en levande bild av hur det var i Sverige och världen åren före 1968 – med värderingar, tabun, diktaturer och en nymornad nyfikenhet på en tillvaro med större frihet att vara sig själv.

Recensioner

Klas Gustafson har, som vanligt, skrivit en utomordentlig bok, levande, rolig och insiktsfull.
Carsten Palmaer, Aftonbladet

”Nyfikna” är, precis som man kan vänta sig av Klas Gustafson, en genomarbetad och genomtänkt spegling av såväl en turbulent epok i svenskt kulturliv som en intressant och ofta rörande inblick i de människors känslor som var med och formade den.”
Christian Swalander, Alba

Gustafson är noga med detaljerna och följer alla spår, framåt och bakåt, ekonomiskt och kulturellt. Han ser Sjömans påverkan av Fellini, franska nya vågen och Freud, han beskriver filmernas vindlande resa till ett USA i förändring, han försöker förstå en tid han själv såg ur grodperspektiv och förklara den för oss som inte var med.
Kalle Lind, Expressen

Det är en oavbrutet underhållande hyllning till de dumma frågornas lust – och makt.
Josephine Askegård, Arbetaren

Film är bäst på bio. Men ibland inte så dumt i en bok heller. När man läser Klas Gustafsons ”Nyfikna”, om Vilgot Sjöman-filmerna som upprörde en hel värld, känns det nästan som att man ser filmerna framför sig. […] Inte minst är boken en fin skildring av den tidsanda som rådde när dessa filmer om sex och politik gjordes. Rekommenderas varmt.
Jan-Olov Andersson, Aftonbladet

Överlag är detta en mycket välskriven bok om Jag är nyfiken-filmerna. Om läsaren ger sig till tåls kommer den utlovade kontexten, dels likt läggandet av en mosaik, dels som en palimpsest där författaren skrapar på ytan för att frilägga nya innebörder av en film som fortfarande, femtio [år] efter sin tillkomst, framstår som oerhört vital och nyskapande.
Tommy Gustafsson, Respons

Klas Gustafson
Nyfikna – Vilgot Sjöman och Lena Nyman i den politiska oskuldens tid
Grafisk form: Niklas Lindblad
ISBN 9789150119237 (inbunden)
Alfabeta, 2017
285 sid.

Vill du läsa boken?

Nyfikna finns inte längre i handeln. Sök den i antikvariat eller låna den på biblioteket.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Klas Gustafson

Tema av Anders Norén