Klas Gustafson

Författare & journalist

Marie-Louise Ekmans två liv

Bajskorvar, könsdelar och kroppsvätskor – motiven i Marie-Louise Ekmans konst har genom åren både provocerat och roat. Även med sina filmer och teaterpjäser har hon skakat om sin publik och egensinnigt utmanat och väckt frågor. Hon har konsekvent skapat egna uttryck och gått nära gränser både som konstnär och människa.

I snart femtio år har Marie-Louise Ekman varit en betydelsefull personlighet i svenskt kulturliv. Detta är den första fullständiga och rikt illustrerade biografin där hon berättar öppenhjärtigt om sitt liv, familjen, relationerna och konsten. Under senare år har Marie-Louise Ekman varit en hyllad chef för Dramaten och dessförinnan uppskattad rektor för Konsthögskolan, men vägen till kramad kulturpersonlighet har varit krokig. I boken får vi följa henne från en komplicerad uppväxt, genom misslyckade skolår och i sökandet efter en identitet som kvinna, mor och konstnär.

Recensioner

”Marie-Louise Ekmans två liv” är den mest inspirerande och intressanta bok jag har läst på evigheter. Konst, ledarskap, Sveriges konstliv, feminism, samhälle, med mera. Helt fantastisk bok av henne och Klas Gustafson.
Johanna Lindbäck, Bokhora

Klas Gustafsons vackra och ambitiösa ’Marie-Louise Ekmans två liv’ går tillbaka till Ekmans uppväxt i ett försök att dechiffrera flickan som blev kvinnan och konstnären Marie-Louise, och jag tror att den lyckas ovanligt bra.
Martina Montelius, Expressen

Klas Gustafson, erfaren konstnärsbiograf, har intervjuat och skrivit hennes liv i en stor och generös bok där Marie-Louise Ekman tonar fram som en chosefri, ärlig och öppen person.
Karin Månsson, Arbetarbladet

Det är en rejäl lunta marielouiseiana. Fylld av sanningar, påståenden och raka rör – och en generös kavalkad av foton, målningar och andra konstverk.
Lars Ring, SvD

Att Marie-Louise Ekman misslyckas totalt med alla utbildningar hennes ambitiösa far pressar in henne på, att hon söker en judisk identitet genom att åka på kibbutzresa till den fortfarande unga nationen Israel – att hon över huvud taget ger sig på sådant hon inte behärskar alls – det är så fint beskrivet av Gustafson.
Ulrika Stahre, Aftonbladet

Det är ett nöje att läsa!
Yvonne Gröning, Dala-Demokraten

Klas Gustafson
Marie-Louise Ekmans två liv
Formgivning: Sara R Acedo
ISBN 9789173435826
Leopard, 2015
367 sid.

Vill du läsa boken?

Marie-Louise Ekmans två liv finns som inbunden bok.

Köp den hos Adlibris
Köp den hos Bokus

LÄS MER OM MARIE-LOUISE EKMAN

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Klas Gustafson

Tema av Anders Norén