Klas Gustafson

Författare & journalist

Fantasten Per Oscarsson

En fantast är enligt ordboken en person med storslagna men verklighetsfrämmande idéer, en som ger sig hän åt fantasier och tror sig kunna förverkliga dem. Just sådan var Per Oscarsson. Spänningen fanns mellan blicken och leendet. De mörka ögonen utstrålade farlighet på gränsen till galenskap. Det breda leendet var varmt och oreserverat. Han tycktes sväva i det kraftfältet; mellan vansinne och vänlighet, avstånd och närhet.

Per Oscarsson bestämde sig tidigt för att bli skådespelare och han antogs till Dramatens elevskola endast sjutton år gammal. Inom loppet av några år kom han att räknas som ett av stjärnskotten i sin generation. Ändå tycktes han vara på ständig flykt från skådespelaryrket, hade svårt att inordna sig och försvann tidvis från rampljuset.

Många förknippar skådespelaren Per Oscarsson med karaktärer som hummar och mumlar, likt låtsasmorfar Nils i Kan du vissla Johanna eller rövarhövdingen Borka i Ronja Rövardotter. Allra mest minns vi honom för avklädningsnumret i Hylands Hörna 1966, då halva svenska folket satte tevekaffet i halsen. Men listan över Oscarssons skådespelarinsatser är imponerande lång, han medverkade i ett hundratal filmer under sin mer än 60 år långa karriär.

Det är en historia väl värd att berättas. Eller som han själv uttryckte det: ”Det har varit ett ganska rikt liv, det tycker jag. Det är ganska maffigt! Väl stoppat, så kan man säga. I ett magert skinn.”

Recensioner

 ”Fantasten Per Oscarsson! är en biografi av Klas Gustafson i bästa form, vilket innebär att vi inte bara får ett porträtt av en artist, utan av en epok. Det är ett välskrivet och oavbrutet underhållande porträtt av en stor skådespelare och en ärlig sökare med dräpande självinsikt.
Carsten Palmær, Aftonbladet

Klas Gustafson är en utmärkt och pålitlig biograf som lägger det ena hårda stycket fakta bredvid det andra. Inget skvaller, inga spekulationer.
Kalle Lind, Sydsvenskan

När Per Oscarsson och hans hustru Kia Östling Oscarsson tragiskt omkommer i en brand 2010 förstörs också manuskriptet till den självbiografi som Per Oscarsson arbetade på. Därför är nog Klas Gustafsons initierade biografi så nära du kan komma fantasten Per Oscarsson idag.
Martin Lindström, Dalademokraten

Sällan brukar väl biografier beskrivas som bladvändare, men här är det faktiskt så. Hur ska det egentligen gå för den oberäknelige Oscarsson, frågar man sig under läsningen.
Staffan Bjerstedt, www.biografier.nu

Efter en rad biografier om bland andra Monica Zetterlund och Gösta Ekman behärskar Klas Gustafson konsten att levandegöra kändisskapets mer dolda sidor.
Leif Zern, Dagens Nyheter

Klas Gustafson
Fantasten Per Oscarsson
Grafisk form: Niklas Lindblad/Mystical Garden Design
ISBN: 9789173434942
Leopard förlag, 2014
304 sid.

Vill du läsa boken?

Fantasten Per Oscarsson finns som inbunden bok och som e-bok.

Köp den hos Adlibris
Köp den hos Bokus
Köp den hos Bokon

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Klas Gustafson

Tema av Anders Norén