Klas Gustafson

Författare & journalist

Lyssnarens guide till Cornelis

Cornelis Vreeswijks sånger speglar samtiden; från sextiotalets miljödebatt, Vietnamkrig, gruvstrejk och fångrevolt, till åttiotalets marknadsliberala genombrott och grasserande narkotikaepidemi. Cornelis kallade sig reporter. I sångerna skildrade han verkliga händelser och porträtterade människor i sin omgivning. Men till skillnad från en journalist kunde han med diktarens rätt ta sig litterära friheter.

I Lyssnarens guide till Cornelis beskrivs de över 200 sånger Cornelis skrev och själv spelade in på skiva. Han gav musiken färg av folkvisa och medeltidsballad, jazz och blues och hämtade inspiration från såväl François Villon som Carl Michael Bellman och Nils Ferlin, han tog också intryck av Karl Gerhard och Povel Ramel.

Här varvas ett rikt bildmaterial med en unik inblick i Cornelis musikaliska referenser, politiska samtid och personliga livsöde.

Recensioner 

Vilken fullständigt lysande idé! En välskriven, väldokumenterad vägvisare till var och en av de 216 sånger som Cornelis skrev och spelade in. Fylligt, intressant och roligt.
Harald Gatu, Dagens Arbete

Gustafson har gjort ett hästjobb. Guiden är en guldgruva för amatörtrubadurer, professionella artister och vintage lovers i största allmänhet.
Gunilla Brodrej, Expressen

Klas Gustafson är kunnig på sitt område och lyckas skriva både fängslande och enkelt. Det är lätt att ta till sig alla fakta – och även om man inte är en Cornelisfantast är det lätt att fastna i de ömsom tragiska, ömsom roliga historierna bakom sångerna.
Erika Wallman, LitteraturMagazinet

Det är ständigt fascinerande läsning och jag får ideligen springa till skivbacken, cd-hyllan och Spotify för att lyssna på låtarna. Det är ett gott betyg till Gustafson.
Per Wiker, Obladoo.se

Vill du läsa boken?

Lyssnarens guide till Cornelis finns inte längre i bokhandeln  – sök den i antikvariat eller på biblioteket.

Klas Gustafson
Lyssnarens guide till Cornelis
Grafisk form, omslag: Johannes Molin
Omslagsillustrationer: Tusch-Andy
Grafisk form, inlaga: Niklas Lindblad/Mystical Garden Design
ISBN 978-91-7343-424-9
Leopard förlag, 2013
570 sid.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Klas Gustafson

Tema av Anders Norén