Klas Gustafson

Författare & journalist

Levande musik i hela landet – Rikskonserter från början till slut

Rikskonserter kom inte till av en slump. Det låg gediget arbete bakom. Enveten opinionsbildning, drygt tjugo års funderande, två statliga utredningar med totalt tretton sakkunniga män och en sakkunnig kvinna föregick starten, samt för säkerhets skull även en femårig försöksverksamhet.

Grundligt utredd, väl förankrad och omsorgsfullt testad gjorde Rikskonserter entré i svenskt musikliv upprorsåret 1968. Inget blev som man tänkt sig.

Levande musik i hela landet – Rikskonserter från början till slut beskriver ett stycke modern svensk musikhistoria. Här berättar de som var med; turnerande musiker såväl som kulturbyråkrater. Författare är den erfarne musikjournalisten Klas Gustafson. Boken är rikt illustrerad med tidstypiska foton, affischer och skivkonvolut. En medföljande cd med 22 spår från Rikskonserters skivbolag Caprice speglar verksamhetens musikaliska bredd.

Den 1 januari 2011 lades Rikskonserter ned. Levande musik i hela landet – Rikskonserter från början till slut tecknar hela historien, från uvertyr till fade-out.

Recensioner

Smart att ta in Klas Gustafson som minnesskrivare. Genom tidigare böcker om Beppe Wolgers, Monica Zetterlund, Cornelis Vreeswijk och Gösta Ekman har han visat en ovanlig talang att få texter att sjunga och sprattla.
Mikael Strömberg, Aftonbladet

Musikskribenten Klas Gustafsons bok är i huvudsak en minnesruna över nyligen nedlagda Rikskonserter – och ett stycke 1900-tals historia med kulturpolitiska förtecken.
Urban Kristianson, Nerikes Allehanda

I väntan på en mer artikulerad analys av Rikskonserters historia är Klas Gustafsons bok en utmärkt utgångspunkt för fortsatta diskussioner.
Magnus Andersson, Nutida Musik

Klas Gustafson
Levande musik i hela landet. Rikskonserter från början till slut
Grafisk form: Matilda Strandler
ISBN 978-91 88316-57-8
Bo Ejeby förlag, 2011
208 sid.

Vill du läsa boken?

Köp historiken över Rikskonserter direkt från förlaget

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Klas Gustafson

Tema av Anders Norén