Klas Gustafson

Författare & journalist

Gösta Ekman – Farbrorn som inte vill va’ stor

Gösta Ekman inledde sitt yrkesliv som regiassistent till sin far Hasse Ekman i mitten på femtiotalet. Sedan dess har hans livsvandring påverkats av dem han mött längs vägen, lärt känna och tagit lärdom av. Han var med och skapade filmhistoria när Ingmar Bergman gjorde Smultronstället. Han satt vid köksbordet i Kråkslottet i Saltsjöbaden och delade en flaska rött med revykungen Karl Gerhard. I Svenska Ords stuga i Vitabergsparken sprutade han idéer med Hasse & Tage.

En lång karriär har gjort Gösta Ekman till en av Sveriges mest älskade skådespelare, pappa till odödliga figurer som den snubblande mahatman, Papphammar och Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson. Ändå var skådespelaryrket inte självskrivet för den unge Gösta: det hade varit betydligt enklare att inte följa den bana som gjort hans far och farfar berömda. Han är en god tecknare och en hygglig pianist, han kunde ha blivit bildkonstnär eller musiker. Eller författare.

Med tanke på Gösta Ekmans position i svenskt kulturliv är det hög tid att han äntligen tillägnas en egen bok. Farbrorn som inte vill va’ stor bygger på omfattande samtal med Gösta Ekman, dokument från hans privata arkiv och intervjuer med hans vänner och kolleger.

Recensioner

Den är en pärla till biografi, alltigenom högintressant läsning.
Sven Bjerstedt, Kristianstadsbladet

Även den som trodde sig veta allt om Gösta Ekman får en rikare bild i denna generösa biografi, skriven med bistånd av citerade arbetskamrater, vänner och tidningsklipp.
Leif Zern, Dagens Nyheter

Det är en förbluffande rik och levande bok, helt igenom intresseväckande och med stor närhet till huvudpersonen utan minsta inslag av klåfingrig nyfikenhet. […] Som helhet är det en ömsint hyllning till en av de verkligt stora kulturarbetarna i vår tid.
Ingvar Engvén, BTJ-häftet

Det är både ett engagerande skådespelarporträtt och en inkännande människoteckning, som samtidigt formar sig till en rikt myllrande krönika över flera decenniers svenskt kultur- och underhållningsliv. Söker du en plan för att stå ut i höstmörkret? Den här boken är vattentät.
Christian Dahlgren, Borås Tidning

Klas Gustafson skulle kunna doktorera på Gösta Ekman. Och inte nog med det, han har ju skrivit lika detaljrika böcker om Beppe Wolgers, Cornelis, Tage Danielsson och Monica Zetterlund! Hur bär han sig åt? Han jobbar, forskar och intervjuar. Lägger ner en jäkla massa jobb på varje bok. Det kan man bara vara glad för. Att han dessutom skriver roligt och flyhänt gör honom än mer läsvärd.
Sven Wernström, Folkbladet Östgöten

 Klas Gustafsons biografi berättar den komplexa och imponerande historien om den allt större lill-Gösta. Männens lekkamrat, kvinnornas älskling, folkets komiker, vänsterns vän, barnens kompis och slutligen (tack Marie-Louise) queervärldens antiprimadonna. Hans dominans i alla hörn och kanter av den svenska scenen är monumental.
Gunilla Brodrej, Expressen

Gösta Ekman – Farbrorn som inte vill va’ stor (2010)

Inbunden
Omslagsfoto: Eva Lindblad
Formgivare: Niklas Lindblad
ISBN: 9173432628 (inbunden)
Leopard Förlag, 2010
372 sid.

Pocket
ISBN 9789173433976Leopard Förlag, 2012
409 sid.

Ljudbok
Uppläsare: Erik Johansson
ISBN: 9170365644
Storyside, 2010

Vill du läsa boken?

Den inbundna utgåvan av Gösta Ekmans biografi är slutsåld och den är inte längre tillgänglig som ljudbok, men finns som pocket och e-bok.

Köp den hos Adlibris
Köp den hos Bokus
Köp den hos Bokon

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Klas Gustafson

Tema av Anders Norén