Klas Gustafson

Författare & journalist

Vad jag inte visste om att skriva biografi

Klas Gustafson har skrivit tio biografier utan att veta hur man gör. I sin ny bok försöker han ta reda på det.

Några av Sveriges populärkulturella märkespersoner – Beppe Wolgers, Cornelis Vreeswijk, Tage Danielsson, Monica Zetterlund, Gösta Ekman, Per Oscarsson, Marie-Louise Ekman, Gunilla Bergström och Robert Broberg – har fått sina liv skildrade av Klas Gustafson. I essäboken Vad jag inte visste om att skriva biografi reflektera han över konsten att återge en annan människas livshistoria.

 


Läs ett kapitel ur boken i nättidskriften Parabol.


Skrivet om Vad jag inte visste om att skriva biografi:

Nu har Klas Gustafson skrivit en bok som kan användas som lärobok när det kommer till konsten att författa en biografi. Han lyckas med konststycket att grotta ner sig i sitt eget skrivande och hur han arbetar, samtidigt som han väver in betraktelser, anekdoter och nedslag i biografiskrivandets historia.
Martin Röshammar, Parnass nr 2, 2024.

Boken fokuserar inte främst på hantverket. Den är snarare en vindlande och kunskapsrik resa genom biografiskrivandets historia och Gustafsons egna utmaningar med de olika böckerna och deras huvud-personer. Längs vägen diskuterar han ramarna och möjligheterna för den som tar sig an den stora och ansvarsfulla uppgiften att berätta ett liv.
Tobias Regnell, chefredaktör för tidningen Skriva.

Jag slukade den på en kväll. Många nyttiga tips och reflektioner.
Lars Carlsson, kursledare i Biografiskt berättande på Nordiska folkhögskolan.

[E]n inte bara intressant inblick i Gustafsons tillvägagångssätt, utan även en analys av genren som sådan och dess ställning – i Sverige och internationellt. […] Gustafsons bok är mycket givande för skribenter som ägnar sig åt personhistoria samt för läsare av biografier.
Jonas Herrlin, BTJ-häftet nr 10, 2024


Sök boken hos Ejeby Förlag
Sök boken hos Adlibris
Sök boken hos Bokus

Nästa Inlägg

© 2024 Klas Gustafson

Tema av Anders Norén