Klas Gustafson

Författare & journalist

Tage Danielssons tid

Tage Danielsson roade Sverige under trettio år, från femtio­talets radiokåserier om Andersson i Nedan, till Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton och filmen om Ronja Rövardotter. Han var arbetargrabben från Linköping som blev underhållningschef på radion och som i ett långt och lyckligt samarbete med Hans Alfredson skapade en guldålder för svensk humor. Mot slutet av sitt liv framträdde han som engagerad opinionsbildare. Hans försåtligt blida huma­nism irriterade makten, hans vassa penna delade ut stick till höger och vänster. Sin egen livs­hållning summerade han med orden ”Utan tvivel är man inte klok”.

Som barn satte Tage Danielsson samman en maskin­skriven tidning som hette Livsglädje. Den blev inte långvarig, men själv förblev han livsglädjen trogen. Hans Alfredson kallar honom den godaste människa han nånsin känt. Monica Zetterlund helgonförklarade honom.

Drygt 20 år efter sin död 1985 är Tage Danielsson långt ifrån bortglömd. Vi är många som saknar hans kloka ord och genomskådande blick. Trots att han är både ihågkommen och folk­kär har han förblivit egendomligt anonym.

Nu tar journalisten Klas Gustafson med läsaren på livsresan från barndomens folkpark, till studentspexen i Uppsala, radions underhållningsavdelning, revyscenerna, filminspel­ningarna, böckerna och debatterna. Tage Danielssons tid är en bred och brokig levnadsskildring av en älskad person som gjorde Sverige både gladare och förståndigare.

Recensioner

 Det är en gedigen, utomordentligt välresearchad och faktaspäckad bok som, precis som Klas Gustafsons fina biografier om Beppe Wolgers och Cornelis Vreeswijk, placerar sig i hyllan som ett framtida referensverk.
Jan Gradvall, Sydsvenska Dagbladet 

Gustafsons biografi är varm och sympatisk läsning där ett stort folkligt konstnärskap avtecknar sig i noggrant utmejslad relief mot ett samhälle i omvandling och den visar att Karl Bertil Jonssons upphov inte bara var bussighetsminister utan också en fridstörare.
Ragnar Strömberg, GP

Klas Gustafsson har skrivit en utomordentlig bok för alla som saknar Tage, men också för den som är intresserad av svensk underhållningshistoria. Det var inte en dag för tidigt!
Eva Axelsson, Eskilstuna Kuriren

Klas Gustafson gör med ett gediget journalistiskt arbete i alla fall sitt objekt heder – inte minst genom att visa respekt för den skyddszon kring det verkligt privata livet som Tage Danielsson själv var så mån om. Roligt – och ibland lite spännande – blir det ändå.
Per Svensson, Expressen

Detta är en rolig bok, och en skildring av Tage Danielsson måste förstås vara rolig. […] Gustafsons biografi bekräftar också det vi redan anade: detta är en av de 1900-talsdiktare som redan blivit klassiker.
Carina Burman, Svenska Dagbladet

Ingen kollega eller reporter kom honom nära, inte heller Klas Gustafson, som likväl får ihop en bra och ambitiös biografi.
Ingemar Unge, Tidningen Vi

Klas Gustafson
Tage Danielssons tid
Omslag: Per Åhlin
Formgivare: John Eyre
ISBN 978-91-46-21471-7 (inbunden)
Wahlström & Widstrand, 2008
366 sid. 

Vill du läsa boken?

Den tryckta utgåvan av Tage Danielssons biografi är slutsåld. Låna den på biblioteket eller sök den i antikvariat.

Tage Danielssons tid finns som e-bok.

Köp den hos Adlibris
Köp den hos Bokus
Köp den hos Bokon

LÄS MER OM TAGE DANIELSSON

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Klas Gustafson

Tema av Anders Norén