Klas Gustafson

Författare & journalist

Beppe. Biografin

Alla har sin egen Beppe Wolgers. En som nattar dockor i Godnattstunden, en som är Pippis pappa, en som jagar Dunderklumpen genom Jämtland och en som ger björnen Baloo svensk röst i Djungelboken.

Det finns en Beppe Wolgers som klappar humlor, en som väcker förargelse med revynummer som Bunta ihop dom och som ett av de respektlösa Skäggen. En hjälper Olle Adolphson slå igenom med Okända djur, ger Monica Zetterlund framgång med Sakta vi gå genom stan och förser sånggruppen Gals and Pals med en hel repertoar.

En Beppe Wolgers talar förtroligt i radion sena kvällar, en förser gamla Hamburger Börs med otaliga kabarénummer, en skriver dikter.

Ändå är Beppe Wolgers en och densamme, han varken vill eller kan förställa sig.

Journalisten Klas Gustafson följer honom från barndomshemmet på Sveavägen i Stockholm till Jämtlandsgården vid Ströms Vattudal. Med stöd av Wolgers böcker och artiklar, manuskript och privata brev, radioprogram och sånger, revyer och TV-program samt många samtal med hans familj, vänner och kolleger berättas historien om mannen som blev känd som Beppe.

Recensioner

Genom Klas Gustafsons biografi tycker jag nu att jag har lärt känna den nallebjörn till hjärtinnerlig medmänniska som Beppe Wolgers uppenbarligen var. Det lyfter jag på kepsen och tackar så oändligt mycket för.
Rolf Nilsén, Norrbottens-Kuriren

Efter att ha läst Klas Gustafsons biografi inser jag att det till stor del var Beppes förtjänst att det svenska 50- och 60-talet framstår som en kulturell guldålder även för dem som ännu inte var födda eller vid medvetande då, som jag själv.
Jonas Thente, Dagens Nyheter

Det är, åtminstone för den som minns alltihop, ett underbart återbesök i ett för evigt förlorat Mediasverige.
Göran Hägg, Aftonbladet

Klas Gustafsons livsteckning är en sällsynt vacker bok, det är det starkaste intrycket. […] Den är också vackert skriven, i ett slags initierat, harmoniskt lugn, som fångar det väsentliga, bland annat genom en rad lysande intervjuer med Beppes vänkrets, utan att spränga sig i försöken att ha med allt.
Martin Jönsson, Journalisten

Det är ett stycke mysigt tecknat porträtt, snarare är en djuplodande granskning. Visst skulle man vilja läsa mer, krympa än mer in under huden på Beppe – men hade det inte varit för boken så hade väl inte nyfikenheten väckts.
Jonas Almquist, Fotnoten

Klas Gustafson: Beppe. Biografin
Formgivare: John Eyre
ISBN 91-0-057769-3 (inbunden)
Albert Bonniers Förlag, 2003
366 sid.

Vill du läsa boken?

Den tryckta utgåvan av Beppe Wogers biografi är slutsåld. Låna den på biblioteket eller sök den i antikvariat.

Beppe. Biografin finns som e-bok.

Köp den hos Adlibris
Köp den hos Bokus
Köp den hos Bokon

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Klas Gustafson

Tema av Anders Norén