Klas Gustafson

Författare & journalist

Klas Gustafsons textarkiv

PRODUCED BY JOHN HAMMOND (2007)

Han lanserade Billie Holiday, Benny Goodman och Count Basie, men skivproducenten och talangscouten John Hammonds nyfikenhet stannade inte vid jazzen. Rikemanssonen och medborgarrättsaktivisten Hammond skrev också skivkontrakt med Aretha Franklin, Bob Dylan, Leonard Cohen och Bruce Springsteen.
Läs mer


EN MÄSSA FÖR POLYRYTMIKEN (1996)

Just när Airbusen är på väg ner och allt det murrigt brungröna under oss börjar materialiseras som savann och dungar av lummig skog, då hör jag Remmy Ongala i flygets afrikanska musikkanal. ”I want to go home”, sjunger han till kacklande gitarrer i en pockande rytm. Små samlingar av enkla hus. Människor som tvättar sig i ett vattendrag. Svedjebrukens eld som ett lysande orangefärgat band genom skogen. ”I need to go back home” och jag landar i Abidjan, på väg hem till den afrikanska musiken.
Läs mer


Happy end för mama africa (1997)

Historien om hennes liv skulle kunna heta ”Näktergalen från gettot” och berättas som en klassisk askungesaga. Kanske får också sagan om Miriam Makeba ett lyckligt slut. Efter mer än 30 år i påtvingad exil har hon återvänt till Sydafrika. Hon har fyllt 65, men har inte tid att tänka på refrängen
Läs mer


En spelmans dubbelliv (1998)

En stockholmare i Hälsingeskogen. En spelman på nöjesestraderna. Björn Ståbis dubbelliv har alltid satt myror i huvudet på dem som vill ha var sak på sin plats.
Läs mer


Ny vår för särlingarnas älskling (1997)

Det låter som en invasion av jättehumlor. Det ser ut som tandhygienister på kongress, med workshop i konsten att använda tandtråd. Det är mungigefestival i Norge.
Läs mer


Omvälvande musik blir minnenas melodier (1995)

Med sin musik ställde Beatles världen på ända. 30 år senare har denna omvälvande musik förvandlats till minnenas melodier. Den arrangeras för klassisk gitarr och framförs av symfoniorkestrar. Kan Beatles musik leva utan sina upphovsmän och utan den tid den skapades i? Är det bra musik?
Läs mer


Miniatyrernas mästare slår på stort (1995)

Hans musik är ett flöde av klingande skisser och melodiska utkast. Lars Hollmer tycker om det lilla formatet och skyr det pretentiösa. Men efter 25 år som musikalisk modellbyggare känner han sig mogen att komponera ett Verk.
Läs mer


BARDEN FRÅN BAKAU (1992)

Polisen eskorterade honom till Falun. Han berättade historien om Kunta Kinte för författaren Alex Haley. Han är analfabeten som varit universitetslärare i USA. Ingen har spritt mandinkafolkets kultur som Jali Nyama Suso, den enbente vandringsmannen från Gambia.
Läs mer


Ingen enkel sång om frihet (1990)

När Thomas Mapfumo står på scenen i Queens Garden i Harare är han hos sin hemmapublik. Den har kommit hit från bostadsområdena i stadens sydvästra utkanter. Hans sång om korrupta politiker kan den bara alltför väl.
Läs mer


När Bill Evans föll för Monicas vals (2009)

Monica Zetterlunds svenska inspelning av ”Waltz for Debby” fick upphovsmannen Bill Evans att längta till Sverige. Deras gemensamma skiva är en musikalisk kärleksakt.
Läs mer


Genom stan i femtio år (2011)

Alla tiders Stockholmsskildring fyller 50. För de tre huvudaktörerna fick ”Sakta vi gå genom stan” avgörande betydelse.
Läs mer


Ett ärevarv för kassetten (2006)

Den utmålades som ett dödligt hot. I själva verket fick den världens musik att snurra som aldrig förr. Dags att spola tillbaka, förlorar sig i minnen och hyllar den orättvist föraktade ljudkassetten.
Läs mer


En orkester på magen (1998)

Medan skönandarna höll för öronen spreds dragspelet över världen. Det blev industrialismens eget instrument, lika älskat som hatat. Ljudstarkt och lättspelat, bärbart och billigt: en hel orkester som i en liten ask. Varken Hugo Alfvén eller elektroniken har lyckats tysta dragspelet.
Läs mer


Svarta pengar i frukostklubben (2007)

I början av 1960-talet skakades USA:s musikindustri av en mutskandal, känd som ”payola”. Samtidigt avslöjades liknande skumrask i Sverige.
Läs mer


En helt vanlig kille med hammaren beredd under kavajen (2009)

”Vet du varför ingen har kunnat skriva något sensationellt om mig?” frågade Olle Adolphson en reporter. Han gav själv svaret: ”Helt enkelt därför att jag är en helt vanlig kille.”
Läs mer


Balladen om Harry Smith (1997)

Först visste ingen om han verkligen fanns. Sedan ville de flesta glömma honom. Nu gör sig Harry Smith allt oftare påmind.
Läs mer

Föregående Inlägg

© 2024 Klas Gustafson

Tema av Anders Norén