Monica Zetterlund bad Beppe Wolgers skriva svensk text till en melodi av pianisten Bill Evans. Det blev Monicas vals och inledningsorden var ett snabbporträtt av henne själv: Enkel, vacker, öm.
Enkel var hon i betydelsen jordnära och chosefri, präglad av sin bakgrund: en arbetarunge från en värmländsk bruksort. Vacker var hon, en skönhet av det slag som inte behöver kråma sig för att bli attraktiv. Öm var hon i betydelsen ömsint och medkännande, ömtålig och sårbar. Bakom sorglösheten fanns svärtan.
Jazzmusiken tog henne från Hagfors till världen. Innan hon fyllt 25 hade Monica Zetterlund sjungit på estrader i Europa. I USA fick hon miljonpublik i en tevesänd Hollywoodshow. Efter tre månader med champagnedrinkar och nattklubbsframträdanden landade hon i Sverige och sjöng redan samma kväll vid en skraltig dansbana i Krylbo.
Monica Zetterlund hade en genuin kärlek till svenska landsvägar och folkparker och publiken som var hennes. Den kärlek hon fick tillbaka gjorde henne ödmjuk, men hade hon gjort sig förtjänt av den?
Jag är tacksam för att jag är älskad av många, men jag vet ju att jag har mina fel och brister. Jag vet dom som är mycket bättre, men det är klart, det finns bara en Monica Zetterlund.
Hon sjöng Sakta vi gå genom stan, var revyprimadonna hos Svenska Ord, blev folkkär som piga i teves Söderkåkar och Ulrika i filmerna om utvandrarna. Hon drog en spader i turnébussen och tog ett järn med grabbarna, utmanade moraliska tabun och satte färg på sin omgivning. Själv sa hon: ”Det var inget hälsosamt liv och det gick åt helvete ibland. Med allt.”
Våren 2005 avslutades Monica Zetterlunds liv tragiskt i en lägenhetsbrand.
Enkel, vacker, öm är den första heltäckande levnadsskildringen av Monica Zetterlund. Boken bygger på det rika verk hon lämnade efter sig, pressklipp från en femtioårig karriär och samtal med dem som stod henne nära – familj, vänner och kolleger. För första gången berättar Monica Zetterlunds dotter Eva-Lena om sitt förhållande till mamman.
Recensioner
Det finns bara en Monica Zetterlund, och Klas Gustafson har skrivit den definitiva boken om henne.
Lars Westin, Orkesterjournalen
Det här är en bok som faktiskt är fullödig och inte insmickrande, men ändå vädigt varm. Det är en riktig bedrift, tycker jag. En riktigt, riktigt, riktigt bra konstnärsbiografi.
Yukiko Duke, Gomorron Sverige
Gustafson berättar ymnigt och generöst via ljud, ord och bilder ur arkiv och med andras röster på 350 fascinerande biografisidor. Om skit och guld på den karltokiga och sossesociala arbetarungens väg till jazzens, revyns, filmens och TV:ns offentliga ljuva strålkastarljus och irriterande stjärnstatus.
Lars Åbom, Correa
Trots det enorma researcharbetet är framställningssättet avväpnande lätt. Bildspråket är precist, analyserna rappa. Boktiteln, Beppes inledningsord till Monicas vals, är tre säkra penseldrag till hennes eget porträtt, men den är minsann också en träffande beskrivning av Gustafsons briljanta biografi: enkel, vacker, öm.
Sven Bjerstedt, Kristianstadsbladet
Klas Gustafson
Enkel, vacker, öm – Boken om Monica Zetterlund
Formgivare: Calle Skoglund
Inbunden:
ISBN 9173432059
Leopard Förlag, 2009
352 sid.
Kartonnage:
ISBN 91-7343-301-2
Leopard Förlag, 2010
312 sid.
Pocket:
ISBN 9789173434928
Leopard Förlag, 2013
384 sid.
Vill du läsa boken?
De inbundna utgåvorna av Monica Zetterlunds biografi är slutsålda, men den finns ännu att köpa som pocket och som e-bok.